Zoetigheid

Het raki gaat even goed samen met zoet als met hartig. Sterker nog, men kan het beter verdragen in combinaki met zoetigheid. Hier een rakicept van RakiMeister Jurrie, dat ook geplaatst werd in De Griekse Winkel:

Kourabiédes – een recept

De naam Kourabiedes/κουραμπιέδες (enkelvoud: kourabies/κουραμπιές) komt van het Turkse woord kurabiye, dat betekent “knapperige zoetigheid”. De oudste vermelding in het Grieks vinden we in een kort verhaal uit 1893. Het is een soort shortbread, overdadig overdekt met poedersuiker, dat rond de kerstdagen overal in Griekenland wordt gegeten. Natuurlijk heeft elke huisvrouw haar eigen recept, en wij presenteren U één van de vele. Vindt U het toch teveel werk, dan kunt U ze nog bij ons bestellen!

Ingredienten voor plm 18 stuks

250 g boter op kamertemperatuur
70 g poedersuiker
1½ tl vanille-extract
65 g amandelen
265 g gezeefde bloem

200 g poedersuiker voor het bedekken

verdere benodigdheden: (bij voorkeur) staande mixer of handmixer, hakmolen of kleine keukenmachine, plasticfolie, ijslepel, bakpapier.

Bereiding

Sla de boter met de 70 g poedersuiker tot een schuim, net zolang totdat het op slagroom begint te lijken. Met de staande mixer duurt dat zo’n 12 minuten, met de handmixer wat langer. Voeg de vanille toe en mix het nog even door.

Rooster de amandelen in een koekenpan, zodat ze beginnen te ruiken. Laat ze echter niet verbranden! Laat ze afkoelen en maal ze fijn.

Voeg de gemalen amandelen en het meel langzaam toe aan de botermassa en meng kort, zodat een licht plakkend deeg onstaat. Laat het verpakt in plasticfolie een half uur opstijven in de koelkast.

Verwarm de oven op 180 graden, bekleed Uw bakblik met een passend vel bakpapier.

Vorm met behulp van de ijslepel, of met Uw handen, balletjes van plm 5 cm en leg ze op het bakpapier, zo’n 3 cm uit elkaar. Druk elk balletje nog even aan de bovenkant in. Bak ze 17-20 minuten tot ze een gouden kleur hebben en laat ze op een rooster afkoelen.

Bedek ze ruim met poedersuiker en smullen maar!